רשרוש בלב – מהי אוושה בלב? האם זה מסוכן? איך מאבחנים ואיך ניתן לטפל?

סובלים מכאבים באזור החזה? חוויתם קשיי נשימה, שינויים במצב ההכרה שלכם או עלפון? יתכן שאתם לוקים ברשרוש בלב.

רשרוש בלב נשמע בקרב כמחצית מן הילדים ואצל 20-30% מן המבוגרים. רשרוש או אוושה בלב עשויים להופיע על רקע מצבים רפואיים שונים, כדוגמת יתר לחץ דם ריאתי או היצרות של המסתם באבי העורקים. הטיפול באוושה בלב מבוגרים מותאם לכל אדם על פי הגורם לה ובהתאמה לרמת הסיכון המשוערת שבה הוא מצוי. כאשר עולה חשד לבעיה לבבית, או במקרים שבהם הרשרוש מופיע על רקע בעיית לב מוכרת וקיימת, ניתן לטפל ברפואה משולבת – טיפול קונבנציונלי לצד רפואה סינית. לטיפול המשולב יתרונות רבים, והרפואה הסינית מסייעת באיזון המצב ובשיקום לב באמצעים טבעיים.

מהו רשרוש בלב?

בעת האזנה ללב באמצעות סטטוסקופ, ניתן לשמוע שני קולות, שמופקים כאשר מסתמי הלב, בין העליות והחדרים, נסגרים. רשרוש בלב הוא קול נוסף, שנשמע בדרך כלל במצבים בהם המסתמים אינם פועלים כראוי, לדוגמא כאשר הם דולפים, כאשר ישנה זרימת דם כמערבולת או כשאחד המסתמים צר מהרגיל. עוצמתו של הרשרוש מסייעת לסווג אותו, על גבי סולם שבו דרגה 1 מוגדרת כאוושה חלשה, ודרגה שש היא החזקה ביותר. הדרגה נקבעת גם על פי מיקום האוושה במעגל הפעולה הלבבי, האורך שלה ומאפייני הצליל שלה. אוושה חלשה, שאינה משפיעה על אזורים אחרים ומופיעה בשלב של כיווץ חדרי הלב נחשבת כאוושה תמימה/תפקודית (פונקציונלית). זוהי אוושה שכיחה בגילאי הילדות, שנוטה להיעלם עם ההתבגרות. בקרב חלק מן האנשים, היא אינה נעלמת, ונשארת לאורך החיים הבוגרים. זוהי אוושה שאינה משפיעה על המצב הבריאותי.

אוושה פתולוגית משפיעה על המצב הבריאותי, ולעתים מסמנת אפשרות להידרדרות ולהתפתחות מחלה מסתמית או מחלה אחרת. היא עלולה להופיע על רקע מחלות של מסתמי הלב, קדחת שגרונית, אנדוקרדיטיס, הסתיידות מסתם, היצרות או דליפה של המסתם או כתוצאה מקרדיומיופתיה (מחלת שריר הלב).

אוושה פתולוגית משפיעה על המצב הבריאותי, ולעתים מסמנת אפשרות להידרדרות ולהתפתחות מחלה לבבית

מהם התסמינים של אוושה בלב?

רשרושים בלב עשויים להתגלות בבדיקה אקראית אצל רופא, ובמיוחד במצבי בריאות כמו מחלת חום, אנמיה, פעילות יתר של בלוטת התריס, הריון או מאמץ פיזי מוגבר. במקרה שבו מקור האוושה הוא בבעיה בלב, מופיעים תסמינים שונים, שמעידים על מקור הבעיה וחומרתה. פעמים רבות, רשרוש בלב מהווה תסמין ראשון לבעיה במסתמים, שעתידה להתפתח לאיטה משך שנים. בין הסימפטומים של אוושה בלב ניתן למנות את הבאים:

  • שפתיים, קצות אצבעות וצפורניים בגוון כחלחל (במצבים חמורים).
  • קושי או קוצר נשימה.
  • בצקתיות – הופעת בצקות ברגליים ו/או עליה פתאומית ובלתי מוסברת במשקל, עקב בצקות.
  • שיעול כרוני.
  • כאבים בחזה.
  • סחרחורות.
  • שינויים בהכרה עד כדי עלפון.
  • לעתים קרובות מופיעות אצל אנשים שסובלים מאוושה (רשרוש) בלב גם הפרעות קצב, כגון פעימות מוקדמות או טאכיקרדיה (דופק מואץ).

טיפול ברשרוש בלב

אוושה בלב מאובחנת בידי רופא, באמצעות האזנה ללב עם סטטוסקופ. בדרך כלל ניתן להבחין בין אוושה תפקודית (תקינה) לבין אוושה שמעוררת חשד למחלה מסתמית כלשהי. במקרה שבו דרוש בירור ואבחון נוסף, ניתן לפנות לאקו לב, CT או MRI. אוושה תמימה אינה מצריכה טיפול מיוחד אבל במצבים בהם האוושה מופיעה על רקע מחלת מסתם, היא מחייבת מעקב רפואי.

הרפואה הסינית מציעה למי שסובלים מאוושה בלב, הפרעות קצב או סיכוי למחלה מסתמית טיפול יעיל, שמבוסס על אבחון, דיקור סיני, נטילת צמחי מרפא ושינויים מסוימים בתזונה ובאורח החיים. הטיפול מפחית עומסים מהלב, מפחית עודף פעילות עצבית שעלולה להחריף את המצב ועוזר לשמר את בריאות הלב ולמנוע הידרדרות המחלה. הטיפול אף יעיל ביותר בהפחתת או הפסקת הפרעות הקצב הנלוות למצב ובכך לשימור בריאות הלב. בנוסף, לסובלים מאוושה או רשרוש יש לעתים קרובות גם הפרעות שינה, חרדות או מתח, והטיפול יעיל מאד בהפגתם. הטיפול ברפואה סינית הינו טיפול טבעי ונטול תופעות לואי, והוא ניתן לעתים לצד הטיפול הקונבנציונלי בבעיה.

סובלים מרשרוש בלב? אובחנתם עם אוושה לב? פנו לקליניקה לרפואת לב אינטגרטיבית של עמוס זיו, ונשמח לעמוד לשירותכם ולהתאים לכם טיפול טבעי תומך מותאם אישית, מקל ומיטיב.

שתפו את העמוד בפייסבוק

לפרטים על טיפול בבית או בקליניקה

השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם

  • בדוק התאמתך לטיפול

    לפניך שאלון קצר שנועד להתאים עבורך את הטיפול הנדרש בקליניקה של עמוס זיו. נשמח אם תוכל להקדיש מספר דקות למילויו.

    לאחר מילוי השאלון יישלח אליך מייל עם התשובה ונציג מקליניקת עמוס זיו ייצור עימך קשר טלפוני בתוך יום עסקים אחד.

  • שאלה מספר 1 מתוך 5

    האם אתה מרגיש הלמות לב, דופק מהיר או לא סדיר?

  • שאלה מספר 2 מתוך 5

    האם אתה סובל מקוצר נשימה, קושי בהכנסת אוויר, אי נוחות בחזה?

  • שאלה מספר 3 מתוך 5

    האם אתה מרגיש חרדה או פחד ממצבך הרפואי?

  • שאלה מספר 4 מתוך 5

    האם אתה נוטל תרופות בשל מצבך הבריאותי?

  • שאלה מספר 5 מתוך 5

    האם אתה מרגיש שאיכות חייך נפגעה והאם תרצה לשפרה?

  • לקבלת תשובה מיידית והמלצה להמשך טיפול, אנא מלא את הפרטים:

  • ניצור איתך קשר בהקדם לגבי אפשרויות שיפור מצבך

מחקר חדש: טכנולוגיה לא פולשנית לטיפול ביתי בפרפור פרוזדורים - המרכז הרפואי איכילוב וקופ"ח כללית
מחקר חדש: טכנולוגיה לא פולשנית
לטיפול ביתי בפרפור פרוזדורים –
המרכז הרפואי איכילוב וקופ"ח כללית