לחץ דם – מהי חשיבותו ומה קורה כאשר ערכי לחץ דם אינם בטווח הנורמה

סובלים מתנודות בלחץ הדם או שלחץ הדם יוצא מאיזון? נאלצים להעלות מינונים ולהוסיף תרופות?

כמעט כל בדיקה שגרתית אצל אחות או רופאה, כוללת בדיקת לחץ דם. יתר לחץ דם מהווה גורם סיכון למחלות מורכבות בשל סיכויי פגיעה בלב, בכליות, במוח ובעיניים.

מהו לחץ דם? מהי חשיבותו ומה קורה כאשר ערכי לחץ דם אינם בטווח הנורמה?

הדם הזורם בכלי הדם גופנו, נשלח אל איברי הגוף השונים באמצעות משאבת הלב. הלחץ שהדם מפעיל על הדפנות של כלי הדם קרוי בפשטות "לחץ דם". לחץ דם נמדד בדרך כלל בעורקי הזרוע, ונמדד ביחידות מילימטר כספית. המדידה של ערכי לחץ דם מתייחסת לשני ערכים עיקריים:

  • לחץ דם סיסטולי – המדד הגבוה מבין השניים, שיא הלחץ, שנמדד בעת התכווצות חדרי הלב.
  • לחץ דם דיאסטולי – המדד הנמוך, מציין את הלחץ הנמוך ביותר של זרימת הדם, בעת הרפיית חדרי הלב.

ערכי לחץ דם תקינים של אדם בריא בעת מנוחה ובמצב ישיבה הינם 80 ו-120 מ"מ כספית. לחץ דם גבוה, או יתר לחץ דם, נקבע כאשר הערכים המתקבלים בבדיקה גבוהים מ-140/90 ,כלומר הלחץ הדיאסטולי (הנמוך) הוא מעל 90 ו/או לחץ הדם הסיסטולי (הגבוה) הוא מעל 140

מה משפיע על לחץ דם?

לחץ הדם מושפע מגורמים פיזיולוגיים תורשתיים וסביבתיים שונים. גברים סובלים מלחץ דם גבוה בשכיחות גבוהה יותר מאשר נשים, יתר לחץ דם יכול להיות ראשוני, כלומר מחלה בפני עצמה או שניוני כלומר כתוצאה מבעיה במערכת אחרת, לדוגמא בכליות. בין הגורמים התורשתיים ניתן למנות מחלות שקשורות בלחץ דם, ובין הגורמים הסביבתיים ניתן לציין הרגלי חיים כמו עישון ותזונה, היעדר פעילות גופנית, השמנה, חוסר שעות שינה, שימוש בתרופות ועוד. גם הגיל, התזונה וצריכת נתרן ואלכוהול מוגזמות עלולים לגרום ללחץ דם גבוה.

ערכי לחץ דם גבוהים או נמוכים?

לחץ דם גבוה עשוי להיות מסוכן, אף שאינו מורגש, בדרך כלל. לחץ דם נמוך מסוכן פחות, אך מורגש ומוביל לתחושות לא נעימות כמו עייפות וסחרחורת.

יתר לחץ דם

לחץ דם גבוה, או יתר לחץ דם, נקבע כאשר הערכים המתקבלים בבדיקה גבוהים מ-140/90. בעולם המערבי כ-20% מן המבוגרים סובלים מיתר לחץ דם. . ברוב המקרים, אין יודעים מהו הגורם הברור ללחץ הדם הגבוה. תופעה זו קרויה "יתר לחץ דם ראשוני". כאשר לחץ דם גבוה מופיע על רקע של מחלת אחרת, כגון מחלת כליות, סוכרת, תרופה כלשהי וכדומה, הוא קרוי "יתר לחץ דם שניוני".

הסיכונים והסיבוכים של יתר לחץ דם

יתר לחץ דם מהווה גורם סיכון בולט ומשמעותי למחלות כלי דם ולב, לסיבוכים ולתמותה. יתר לחץ דם, במיוחד כשאינו מטופל, עלול להוביל לנזקים חמורים באיברי גוף שונים. רוב הנזקים נובעים מפגיעה בכלי דם קטנים וגדולים. פגיעה בדפנות כלי הדם או היחלשותם עלולות להביא לקריעה, דימומים או היווצרות טרשת (משקעים החוסמים את כלי הדם). טרשת פוגעת בזרימת הדם לאיברים חיוניים כמו המח, הלב והכליות ועשויה לגרום למחלות לב, כגון אי ספיקת לב, הפרעות קצב, התקף לב, דום לב והתעבות של שריר הלב. פגיעה בכלי הדם כתוצאה מיתר לחץ דם יכולה כאמור גם לפגוע באיברים חיוניים נוספים – המוח, הכליות והעיניים, ולגרום לסיבוכים כדוגמת אירוע מוחי חמור, מחלות כליה ובעיות עיניים חמורות עד כדי עוורון.

אנשים רבים מתלוננים על תופעות לוואי כתוצאה משימוש בתרופות ללחץ דם. תופעות כגון עייפות, קור בכפות ידיים ורגליים, פגיעה בתפקוד מיני אצל גברים ובצקות בקרסוליים. הטיפול במרפאתנו יכול להקל ולפתור חלק ניכר מתופעות הלוואי הללו.

תרופות ללחץ דם יכולות לגרום לעייפות, פגיעה בתפקוד, בצקות בקרסוליים ועוד. הטיפול במרפאתנו יכול להקל ולפתור חלק ניכר מתופעות הלוואי הללו.

יתכן לחץ דם גבוה בלי תסמינים?

לחץ דם גבוה יכול להופיע עם או בלי תסמינים. לעיתים רבות אין כלל תסמינים ונגרם נזק סמוי ולא ידוע בשל לחץ דם מתמשך. עם זאת, הוא עלול לגרום למחלות מסוכנות, ועל כן חשוב לאבחן ולטפל בלחץ דם גבוה. בשל היעדר התסמינים, נקראת המחלה לעיתים ״הרוצח השקט״. כאשר יש תסמינים הם כוללים בדרך כלל כאב ראש בחלק האחורי של הראש או הצוואר, סחרחורות, עייפות או תשישות מתמשכת, בעיות שיווי משקל או לחץ בעיניים. תסמינים נוספים כוללים קוצר נשימה, טשטוש או שינוי בראייה וכאבים בבית החזה.

  • לחץ דם גבוה שאינו מטופל מהווה גורם סיכון לאירועי לב ולמחלות שונות, ביניהן: התקף לב, אירוע מוחי, פגיעה בשריר הלב ואי ספיקת לב, פגיעה בכליות ובעיניים ועוד.

לחץ דם גבוה מהווה גורם סיכון לאירוע לב ולאירוע מוחי

ומה לגבי לחץ דם נמוך?

לחץ דם נמוך אינו נחשב כמחלה ואינו מזיק, בדרך כלל, אך הוא עלול לגרום לתחושה לא נעימה. לחץ דם נחשב נמוך החל מערכים של 90/60 ומטה. לחץ דם נמוך יכול להופיע במצב אקוטי או במצב מתמשך וכרוני. במקרים של אובדן נוזלים, דימום, אלרגיה חריפה, התייבשות או שלשול, למשל, עשוי להופיע לחץ דם נמוך, שיחלוף עם חלוף הבעיה. לחץ דם נמוך כרוני עשוי להופיע על רקע נטייה מולדת, הפרעות קצב לב, אוטם שריר הלב, ליקויים במסתמי הלב, תת פעילות של בלוטת התריס, הפרעות במערכת העצבים או נטילת תרופות מסוימות. נשים בהריון עשויות לסבול מלחץ דם נמוך גם כן.

  • תסמינים של לחץ דם נמוך כוללים עייפות וחולשה, כאבי ראש, סחרחורות, טשטוש ראייה, דופק מהיר, קושי להתרכז, ובמקרים מסוימים גם עלפון.

 

כראש אגף מחקרים ביחידה לרפואה משולבת במרכז הרפואי באסף הרופא, עמוס זיו הוביל מחקר פורץ דרך אודות שיטה רב תחומית לטיפול ביתר לחץ דם. למעלה מ-65% מהמשתתפים במחקר, שאף התפרסם בירחון מדעי מוביל, הפחיתו או הפסיקו טיפול תרופתי, לאחר שלחץ הדם שלהם הגיע לכדי איזון באמצעות הטיפול האינטגרטיבי.

טיפול טבעי בלחץ דם

הרפואה הסינית מתבוננת על לחץ דם גבוה כמצב שבו יש חוסר איזון בין יין ליאנג, באברים הפנימיים או כתוצאה מחסימות בזרימה התקינה. הטיפול הטבעי ביתר לחץ דם מתחיל באבחון מעמיק, ולאחריו מותאם לכל מטופל טיפול שפונה לשורשי הבעיה, על מנת למנוע את הישנותה.

הטיפול בלחץ דם הינו טיפול משולב, שכולל דיקור סיני, צמחי מרפא סיניים והמלצות תזונה מותאמות אישית. כל אלו נועדו לסייע בהשבת האיזון למערכות הגוף, יצירת רוגע והתנהלות שלווה בחיי היומיום, שתומכת בשמירה על לחץ דם תקין.

הטיפול הטבעי בלחץ דם יעיל, אינו כרוך בתופעות לוואי, והתוצאות נשמרות לטווח הארוך. במצבים של לחץ דם גבולי או בינוני נותן הטיפול האינטגרטיבי במקרים רבים מענה שלם. במצבים של ערכי לחץ דם גבוהים, הטיפול על פי רוב מתלווה לטיפול התרופתי הקונבנציונאלי.

סובלים מלחץ דם גבוה או חריג? סובלים מתופעות ללואי של תרופות ליתר לחץ דם? פנו עוד היום להתאמת טיפול מיטיב ומועיל במרפאה של עמוס זיו – מומחה בשיקום לב ומחלות לב ברפואה סינית.

שתפו את העמוד בפייסבוק

לפרטים על טיפול בבית או בקליניקה

השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם

  • בדוק התאמתך לטיפול

    לפניך שאלון קצר שנועד להתאים עבורך את הטיפול הנדרש בקליניקה של עמוס זיו. נשמח אם תוכל להקדיש מספר דקות למילויו.

    לאחר מילוי השאלון יישלח אליך מייל עם התשובה ונציג מקליניקת עמוס זיו ייצור עימך קשר טלפוני בתוך יום עסקים אחד.

  • שאלה מספר 1 מתוך 5

    האם אתה מרגיש הלמות לב, דופק מהיר או לא סדיר?

  • שאלה מספר 2 מתוך 5

    האם אתה סובל מקוצר נשימה, קושי בהכנסת אוויר, אי נוחות בחזה?

  • שאלה מספר 3 מתוך 5

    האם אתה מרגיש חרדה או פחד ממצבך הרפואי?

  • שאלה מספר 4 מתוך 5

    האם אתה נוטל תרופות בשל מצבך הבריאותי?

  • שאלה מספר 5 מתוך 5

    האם אתה מרגיש שאיכות חייך נפגעה והאם תרצה לשפרה?

  • לקבלת תשובה מיידית והמלצה להמשך טיפול, אנא מלא את הפרטים:

  • ניצור איתך קשר בהקדם לגבי אפשרויות שיפור מצבך

מחקר חדש: טכנולוגיה לא פולשנית לטיפול ביתי בפרפור פרוזדורים - המרכז הרפואי איכילוב וקופ"ח כללית
מחקר חדש: טכנולוגיה לא פולשנית
לטיפול ביתי בפרפור פרוזדורים –
המרכז הרפואי איכילוב וקופ"ח כללית